مندي الفراخ
تتبيلة الفراخ
فرخة لا تزيد عن 1 و نصف كيلو
بصلة وسط مبشورة
جزراية وسط مبشورة
فلفل رومي اخضر مبشور
ملح و فلفل
كمون
(حبة صغننين نصف ملعقة صغيرة مثلا)
نصف ملعقة قرفة
(يمكن الاستغناء عنها للي مش بيحبوا يتبلوا بيها)
عصير ليمونة
نصف ملعقة كاري
ملعقة كبيرة كسبرة ناشفة مطحونة ناعم
في الخلاط نضرب
(ورقتين لورى+2 حبهان+2 فص ثوم+نصف ليمونة ناشفة(لومي)
للأرز
2 كوب ارز بسمتي
نصف عود قرفة خشب
ليمونة ناشفة
(لومي)
ملعقة كركم او زعفران لو متاح
2 ورق لوري
2 حبهان
2 قرنقل
سمن او زيت ذرة
بصلة مبشورة متوسطة
مكعب مرقة دجاج
(يمكن الاستغناء عنه في حاله استخدام شربة)
لو استخدمنا شربة يبقي نحط 2 كوب
ندخل علي الطريقة بأه
نتبل الفراخ الاول
مش محتاجة وقت في التتبيل خالص
نغسل الفراخ الاول بالماء و الدقيق و الملح و عصير ليمونة
و بعدين ندعكها كويس بالملح و الفلفل في العظم
و نقطعها نصفين او اربع ارباع
و بعدين نشرطها بالسكين كده
و تتبيلها بالتتبيلة بتاعتها اللي قلنا عليها في الاول
في العظم و بين الجلد و اللحم و في الفتحات اللي شرطناها بالسكين
و نركن الفراخ علي جنب لحد ما نجهز الأرز
في الصينية اللي هتعملي فيها الارز او في حلة عادية
نحط شوية سمن او زيت علي حسب الرغبة
و نحط فيها البهارات بتاعتنا
القرفة الخشب و ورق اللورى و الحبهان و نقلب كويس لحد ما ريحتهم تتطلع
(الصورة ديه مش بتاعتي علي فكرة)
و بعدين نحط البصلة المبشورة و عليها ملح و فلفل خفيف و تقلبي لحد ما تبدأ تذبل
و بعدين تحطي عليها ملعقة الكركم
او ملعقة صغيرة زعفران مذوبين في قليل من الماء
و تقلبي كويس
و تحطي الارز و تقلبي لحد ما يبدأ الارز يتحمر
و بعدين تحطي 2 كوب شربة
او مكعب مرقة الدجاج+2 كوب ماء
(لكل كوب ارز كوب ماء او شربة)
نجهز بأه المندي علشان يدخل الفرن
و تحطي الارز في صينية عادية او صينية بايركس
و تغطي الصينية بالورق الفويل
و تخرمي الفويل بطرف سكين صغير بالشكل ده
علشان التتبيلة بتاعة الفراخ و هي بتستوي تنزل علي الرز و تديله النكهة
و ترصي الفراخ فوق الورق الفويل
و بعدين تغطي تاني الصينية و عليها الفراخ كلها مع بعض
كده
و سيبيها في فرن تكوني مسخناه من 10 دقائق علي درجة حرارة عالية (250) لمدة ساعة
ولا تقلقي الرز مش هيلزق ولا هينشف
هيعمل بس طبقة ملونة شوي في القعر بس مش هيتحرق ولا هيلزق
انا قلت درجة حرارة عالية علشان الرز ما يعجنش
و بعد ما الفراخ تستوي ننظفها من التتبيلة اللي عليها و نديها لون تحت الشواية
و ممكن تحطي بعد كده معاها فحماية مولعة علشان تاخد طعم الشواء
و بعد كده شيلي الفويل الي عليه الفراخ و اغرفي الارز في سرفيس و عليه الفراخ
ممكن تحطي علي الارز لوز محمر و زبيب
بيدي طعم حلو
اهم حاجة ماتملحوش الارز اوي علشان هينزل عليه تتبيلة الفراخ بالملح اللي فيها
بالهنا و الشفــــا